Gastrointestinal Symptom Rating Scale (GSRS - vragenlijst)

De Gastrointestinal Symptom Rating Scale (GSRS) is een gevalideerde vragenlijst en wordt o.a. toegepast bij dyspepsie, het reflux syndroom en het prikkelbare darm syndroom. Uit onderzoek blijkt dat de GSRS-vragenlijst een goede diagnose tool is om mogelijke metformine gerelateerde bijwerkingen zoals buikpijn-, dyspepsie-, diarree-, constipatie- en/of reflux klachten te achterhalen. De GSRS-vragenlijst bestaat uit 15 vragen, waarbij op elke vraag een antwoord kan worden ingevuld op een schaal van 1-7 punten. Alle vragen hebben betrekking op klachten van de afgelopen week. De vragenlijst kan zelf worden ingevuld door de patiënt of telefonisch worden afgenomen. Als u alle punten van de 15 vragen optelt komt u tot een totaalscore. Met deze totaalscore kunt u een indicatie krijgen naar de ernst van metformine intolerantie.

Totaalscore:Indicatie:
15-28 puntenGeen indicatie voor metformine intolerantie
29-40 puntenLicht tot matige metformine intolerantie
41-49 puntenMatige tot ernstige metformine intolerantie
≥50 puntenZeer ernstige metformine intolerantie

De aanbeveling is om de GSRS-vragenlijst voor de start van metformine af te nemen voor een nulmeting. Vervolgens is het advies om na de start van metformine en/of bij iedere ophoging van metformine de vragenlijst na ongeveer 6 weken opnieuw af te nemen en bij een totale GSRS-score <29 verder te titreren tot de maximale aanbevolen dagdosering. Wanneer de totale GSRS-score ≥29 is, kunnen patiënten worden overgezet van metformine met directe afgifte (MIR) naar metformine met vertraagde afgifte (MER) in een vergelijkbare dosering. Als deze switch zorgt voor een totale GSRS-score <29, kan geprobeerd worden met MER de dosering alsnog op te hogen en dit te evalueren met behulp van de GSRS-vragenlijst.

Om metformine intolerantie beter in kaart te brengen en de behandeling van de patiënt zo aangenaam mogelijk te maken, raden wij tevens aan om bij iedere bestaande metformine gebruiker deze vragenlijst af te nemen, om te inventariseren of er sprake zou kunnen zijn van metformine intolerantie.

Heeft u n.a.v. deze tool nog vragen, of heeft u interesse om deel te nemen aan onderzoek naar metformine intolerantie? Dan kunt u contact opnemen met Oscar Natan, medisch onderzoeker (o.natan@jbz.nl).